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Concern Raised  

Attorney mediator mediated an agreement in a family financial case.  The agreement was reached 
after hours and the attorney’s staff was no longer in the building.  Since no one else was available 
to notarize the agreement and the mediator was a notary public, he proceeded to notarize the 
parties’ signatures on the agreement consistent with the requirements of N.C.G.S. § 50-20(d).  
Mediator has now had second thoughts and contacted the Commission and asked whether it was 
appropriate for him to notarize the agreement.  He is concerned that he could be regarded as a 
beneficiary of the transaction since he was paid for his services in helping to mediate the 
agreement.  Both parties were represented by counsel, who drafted the agreement. 
 

Advisory Opinion  

Inquiry #1 – May the attorney mediator notarize the agreement in the situation described 
above? 
 
N.C.G.S. § 10B-20(c)(6) provides that a notary shall not perform a notarial act when the, “…notary 
will receive directly from a transaction connected with the notarial act any commission, fee, 
advantage, right, title, interest, cash, property, or other consideration exceeding in value the fees 
specified in G.S. 10B-31, other than fees or other consideration paid for services rendered by a 
licensed attorney, a licensed real estate broker or salesperson, a motor vehicle dealer, or a banker.”   
 
N.C.G.S. § 10B-60 charges the NC Secretary of State’s office with regulating notary conduct and 
enforcing the Notary Public Act, including the above provision. The Secretary of State’s Office 
has advised the Commission there is nothing that prohibits the attorney mediator from notarizing 
the agreement in the situation described above because he is not actually a beneficiary of the 
agreement itself, even though the agreement may provide for his compensation in conducting the 
conference.   In essence, the mediator is being compensated only for his service as a mediator and 
is not receiving some portion of the marital estate or otherwise benefitting from the underlying 
agreement.   
 
Inquiry #2 – Could a certified, non-attorney mediator also notarize the agreement in the 
situation described above? 
 
N.C.G.S. § 10B-20(k) provides that, “A notary public who is not an attorney licensed to practice 
law in this State is prohibited from rendering any service that constitutes the unauthorized practice 
of law.  A non-attorney notary shall not assist another person in drafting, completing, selecting, or 
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understanding a record or transaction requiring a notarial act.”   The Secretary of State’s office has 
advised the Commission that since the North Carolina State Bar has determined that serving as a 
mediator per se is not the practice of law, the above provision does not prohibit a non-attorney 
mediator from conducting mediations in North Carolina.   
 
Since the parties in the situation described above were represented by counsel, who drafted the 
agreement, nothing should prohibit a non-attorney mediator from notarizing the parties’ signatures 
under the Secretary of State’s analysis set forth under Inquiry #1 above, i.e., a non-attorney 
mediator would be no more a beneficiary than would an attorney mediator. 
 

 
 

N.C. Gen. Stat. §7A-38.2(b) provides, “[t]he administration of mediator certification, regulation of 
mediator conduct, and certification shall be conducted through the Dispute Resolution Commission, 
established under the Judicial Department.” On August 28, 1998, the Commission adopted an Advisory 
Opinions Policy encouraging mediators to seek guidance on dilemmas that arise in the context of their 
mediation practice. In adopting the Policy and issuing opinions, the Commission seeks to educate 
mediators and to protect the public. 


